Przejdź do głównej zawartości

Akcesoria kuchenne

Drewniane akcesoria w kuchni biją rekordy popularności, a znane są przede wszystkim z kuchni naszej babci która ocenia je jakiego zdecydowanie najlepsze akcesoria do gotowania pysznych potraw. Akcesoria zrobione z tego materiału są estetyczne i uniwersalne - pasują do każdego wystroju kuchni. Drewniane wyposażenie kuchni jest głównie trwałe i wytrzymałe.

Tym samym możliwe jest ich korzystanie przez wiele lat, a ich wygląd nadal będzie zachwycał. Bez wątpienia warto je tuż po zakupie zakonserwować, aby mieć pewność że ich wygląd z biegiem lat nie straci na wartości. Konserwacja jest nieprawdopodobnie prosta, gdyż wystarczy wyłącznie natrzeć akcesoria oliwą z oliwek lub olejem kuchennym, a następnie umyć je gorącą wodą. Czynność tę należy powtórzyć, by osiągnąć zamierzony efekt. Po takim zabiegu dre wniane akcesoria nie przenikają zapachami, a także nie zabarwiają się w trakcie mieszania jedzenia. Olej czy oliwa z oliwek to nie jedyne sposoby na zakonserwowanie drewna. Równie dobrym sposobem jest ocet jabłkowy, który ma podobne właściwości. Ponadto osprzęt kuchenny, który został już przedtem zabarwiony może pod wpływem octu jabłkowego odzyskać swój oryginalny kolor. Pielęgnacja drewna w kuchni Kategorycznie zabronione jest wkładanie mokrych jeszcze drewnianych naczyń do szafek. Trzeba je pierw starannie osuszyć, ażeby nie doszło do ich zniszczenia. Tylko mycie ręczne jest odpowiednie dla drewnianych akcesoriów, gdyż nadmiar gorącej wody w zmywarce w połączeniu ze szkodliwymi detergentami po prostu zmniejsza żywotność drewna i je niszczy. Niestety zdarza się, że drewno przeniknie intensywnymi zapachami gotowanych potraw. Wówczas najlepiej użyć sok z cytryny, który ze znakomitym skutkiem zneutralizuje niechciane zapachy. Chlebak zaprojektowany z drewna jest w szczególności narażony na szkodliwą pleśń. Chcąc uniknąć pleśni warto przetrzeć wnętrze chlebaka ściereczką nasączoną octem. Ta prosta czynność jest gwarantem utrzymania chlebaka w dobrej kondycji. Cięższe zabrudzenia można wyeliminować przy użyciu babcinych sposób: wody w połączeniu z sodą oczyszczoną. Zobacz: Pojemniki kuchenne Keeeper.